A Gelato Festival World Ranking a legjobb fagyik és legjobb fagyikészítők világranglistája. Az egyéni fagylaltkészítőknek szentelt rangsor 13 év eredményei, több mint 8000 fagylaltkészítő által elért pontszámok alapján áll össze, több száz szakértő értékelései alapján. Ez az egyéni fagylaltkészítő cukrászmesterek számára hirdetett legteljesebb globális ranglista.
A Gelato Festival World Ranking zsűrije a pontszámok frissítése után a budapesti Fazekas Cukrászda egyik tulajdonosát, Fazekas Ádám cukrászmestert koronázta 2024. legjobb fagylaltkészítőjévé. A 2011-től napjainkig tartó versenyeken és válogatókon való részvételét és a megszerzett eredményeit figyelembe vevő összetett pontozási rendszer idén 227 ponttal és 3 koronával helyezi őt a dobogó tetejére.
A ranglista második helyén 213 ponttal Giovanna Bonazzi végzett a paronai La Parona del Gelato fagylaltozóból. Érdekesség, hogy Bonazzi háta mögött sikeres hegyikerékpáros múlt, azon belül két világbajnoki cím is szerepel, a legjobb fagyikészítők közé bekerülve most ebben a szegmensben is bizonyította szorgalmát és tehetségét.
A harmadik helyen a kaliforniai San Franciscóban található Savannah’s Gelato Kitchen fagylaltkészítője, Savannah G. Lee szerepel, aki 208 ponttal szerezte meg a bronzérmet.
Mire vagy kíváncsi?

Top 10: a legjobb fagyikészítők és legjobb fagyizók
- Fazekas Ádám, Fazekas Cukrászda (Budapest), 227 pont és 3 korona
- Givonna Bonazzi, La Parona del Gelato (Parona, Olaszország), 213 pont és 3 korona
- Savannah G. Lee, Savannah’s Gelato Kitchen (San Francisco, USA), 208 pont és 3 korona
- Massimiliano Scotti, VeroLatte (Vigevano, Olaszország), 193 pont és 3 korona
- Maurizio Melani, Véneta Gelato Italiano (Valencia, Spanyolország), 186 pont és 3 korona
- Fabio Forghieri, Gelateria dei Principi (Correggio, Olaszország), 176 pont és 2 korona
- Leonardo La Porta, Gelateria Miretti (Torino, Olaszország), 176 pont és 2 korona
- Carlo Guerriero, La Cremeria Gelato Italiano (Cadice, Spanyolország), 175 pont és 2 korona
- Paolo Pomposi, Gelateria Pasticceria Badiani, (Firenze, Olaszország) 169 pont és 2 korona
- Tomasz Szypula, Szypula – 1974 (Baboròw, Lengyelország), 169 pont és 2 korona
A legjobb fagyikészítők rangsorába való belépéshez szükséges minimális pontszámot idén már 1278 fagylaltkészítő teljesítette. Így a 2022-es mezőnyhöz képest már 681 új cukrász(da) szerepel a legjobb fagyikészítők világranglistáján. (Időközben 498 fagylaltkészítő esett ki, mivel 24 egymást követő hónapon keresztül nem vettek részt az eseményeken és ezért pontlevonás járt.)
Hogyan működik a rangsorolás?
2024 júniusában a Gelato Festival világranglistáján mintegy 8000 fagylaltkészítő szerepel Afrikából, Ázsiából, Amerikából és Európából. A rangsoroláshoz szükséges pontokat a Gelato Festival, a Sigep Expo és a Carpigiani által 2011-től napjainkig támogatott fagylaltversenyeken való részvétel alapján számítják ki, mint például: Carpigiani Challenge, Gelato Festival Challenge, Carpigiani Day, a Gelato Festival közönség számára nyilvános rendezvényei, valamint a 2020-2021. időszak digitális eseményei. Minden egyes esemény hozzájárul ahhoz, hogy a fagylaltkészítőkhöz egy számokban kifejezhető értékelést rendeljenek, amely meghatározza a világranglistát, és amelynek célja a világ több mint 100 ezer kézműves fagylaltozójának bevonása és feltérképezése.

Azoknak, akik különösen magas pontszámot érnek el, a pontszámait koronákra váltják, amik a rangsorban elért sikerét szimbolizálják, egytől maximum ötig. A 2024-es rangsoroláshoz szükséges minimális pontszámot elérő fagylaltozók száma 1278, és 2022-hez képest 681 új fagylaltozó is bekerült a rangsorba. Az áhított koronát 61 fagylaltozó szerezte meg, ebből öt 3 koronát, huszonnégy 2 koronát és harminckettő 1 koronát.
A Gelato Festival World Ranking összeállítását a Gelato Festival World Masters, a Carpigiani és a Sigep Italian Exhibition Group támogatják.
Az olasz fagylalt története
Az olasz fagylalt, vagyis a gelato, a világ egyik legismertebb és legkedveltebb desszertje. Az olasz fagylaltkészítés több évszázados hagyományokra tekint vissza, és a gelato különlegessége a minőségében, textúrájában és ízvilágában rejlik. Sokak szerint a legjobb fagyit az olaszok készítik.
A gelato eredete egészen az ókori Rómáig és Egyiptomig nyúlik vissza, ahol már akkoriban is készítettek jég alapú desszerteket gyümölcslevekkel és mézzel. A mai értelemben vett gelato azonban a reneszánsz korában, Toszkánában született meg. A legenda szerint a híres művész és feltaláló, Bernardo Buontalenti volt az első, aki a Medici család udvarában elkészítette az első valódi gelatot a 16. században. Később, a 17. században Francesco Procopio dei Coltelli, egy szicíliai szakács nyitotta meg az első kávéházat Párizsban, ahol gelatot is árult, és ezzel hozzájárult a desszert nemzetközi népszerűsítéséhez.
Hogyan készül a gelato?
A gelato készítése különbözik a hagyományos fagylaltétól. Az alapja tej, tejszín, cukor és friss, természetes alapanyagok, mint például gyümölcsök, csokoládé vagy diófélék. Az olasz gelato alacsonyabb zsírtartalmú, mint a hagyományos fagylalt, mivel kevesebb tejszínt használnak hozzá, és gyakran tojássárgáját is tartalmaz.
A gelato készítésénél fontos a megfelelő keverési és hűtési technika. A keverés során kevesebb levegő kerül a masszába, mint a hagyományos fagylaltnál, így a gelato sűrűbb és krémesebb állagú. Az olasz fagylaltot alacsonyabb hőmérsékleten szolgálják fel, mint a hagyományos fagylaltot, ami tovább fokozza az ízek intenzitását.

A gelato különlegessége abban rejlik, hogy friss és természetes alapanyagokat használnak fel hozzá. Nincs benne mesterséges ízesítő vagy tartósítószer, és az ízek változatossága szinte végtelen – ezeknek köszönhetően lesz a világon a legjobb fagyiféle. Népszerű ízek közé tartozik a pisztácia, a mogyoró, a csokoládé, a vanília, a citrom és az eper, de számos különleges, szezonális ízzel is találkozhatunk, mint például a füge, a ricotta vagy a borókabogyó.
A gelato állaga is egyedülálló. A sűrűbb és krémesebb textúra eléréséhez kevesebb levegőt kevernek a masszába, ami általában 20–30%-kal kevesebb, mint a hagyományos fagylaltnál. Az alacsonyabb zsírtartalom és a magasabb cukortartalom pedig hozzájárul az ízek intenzitásához és a krémességhez.
Kulturális jelentőség
Az olasz fagylaltozók, vagyis a gelateriák, az olasz életstílus fontos részét képezik. Ezek a családi vállalkozások gyakran generációkon át öröklődnek, és nagy gondot fordítanak a hagyományok megőrzésére és a minőség fenntartására. Az olaszok számára a gelato nem csupán egy desszert, hanem egy közösségi élmény is, amit barátokkal és családdal együtt élveznek.
[A legjobb fagyik mellé egy frissítő is jöhet? Átkattintva megtalálod a legmenőbb amerikai szénsavas üdítők toplistáját.]
Az olasz gelato több mint egy egyszerű fagylalt. Ez a desszert az olasz kultúra és gasztronómia egy darabja, amely évszázadok óta örömet okoz az embereknek szerte a világon. A természetes alapanyagok, a gondos elkészítési mód és a különleges ízek együttesen alkotják a gelato varázsát. Akár egy toszkán kisváros utcáin sétálva, akár egy nagyvárosi gelateriában kóstolja az ember, az igazán jó gelato mindig egyedi és felejthetetlen élményt nyújt.
A fagyi szó különböző nyelveken
- angol: ice cream
- német: Eis
- francia: glace
- spanyol: helado
- olasz: gelato
- portugál: sorvete
- holland: ijs
- svéd: glass
- norvég: iskrem
- dán: is
- finn: jäätelö
- orosz: мороженое (morozhenoe)
- kínai (mandarin): 冰淇淋 (bīngqílín)
- japán: アイスクリーム (aisukurīmu)
- koreai: 아이스크림 (aiseukeurim)
- arab: آيس كريم (ays krīm)
- héber: גלידה (glida)
- görög: παγωτό (pagotó)
- török: dondurma
- hindi: आइसक्रीम (aisakrīm)
[Átkattintva megtalálod a legtöbbek által beszélt nyelvek listáját.]